dilluns, 15 de desembre del 2014

2013, CONGRÉS PERSONES ATURADES DE MES DE 45 ANYS

Video Congrés

Cliqueu sobre el poster del congrés per veure el video de presentació.

Promogut per (APMA) de Santa Coloma de Gramenet, es va celebrar a Santa Coloma de Gramenet el primer Congrés de persones aturades de més de 45 anys, el que va ser èxit!

A l'organització van participar 4 associacions organitzadores, (APMA) de Santa Coloma de Gramenet; (ADAG40) d'Olot, Club del Trabajo de Badia del Valles i Colectivo de Parad@s +50 de Terrassa, i la nostra entitat Assat50.

El resultat va ser molt satisfactori, van assistir-hi més de 300 persones i els principals mitjans de comunicació se n'han fet ressò com podreu comprovar clicant els diferents enllaços que hi ha

Pel que fa al contingut, la primera sessió, “Quina és la millor edat per estar a l'atur”, va comptar amb 3 ponents, un de menys de 35 anys ,Alvaro Rodilla, un d'entre 35 i 45 ,Jordi López, i un de més de 45, Carles Grima, que van deixar molt clar que no hi ha cap edat bona per estar a l'atur.

La segona sessió, "Com ens aplicaran les pensions en el futur", la van conduir tres ponents molt qualificats i coneguts, relacionats amb la problemàtica, Josep M Rañé, Eduardo Rojo, van parlar de les pensions i Daniel Raventos, va parlar de la renda bàsica. 


Les conclusions van ser, 1r "les pensions no han d'estar lligades a les cotitzacions, és a dir, a l'ocupació", sinó al PIB; 2n "l'esperança de vida no ha de ser una amenaça per rebaixar les pensions; 3r "si es fes una redistribució de la renda, seria possible la renda bàsica que ens permetria viure millor i pal•liaria el problema de l'atur".

Després del dinar, el Dr. Josep Moya i Ollé, psiquiatre coordinador de l'observatori de Salut Mental de Catalunya, va fer una conferència que es basa en un estudi que ha fet sobre la salut mental del col·lectiu d'aturats. Va deixar clar que "els aturats de més de 45 anys pateixen símptomes com ara l’ansietat, però no malalties mentals", i que per intentar pal·liar aquests efectes negatius des de l'àmbit de la salut mental es recomana que s'actuï de forma col•lectiva. En aquest sentit el treball conjunt dels aturats de més de 45 anys de les cinc poblacions que s'han aplegat al congrés de Santa Coloma és un bon mecanisme per tornar a normalitzat la situació de l'esmentat col•lectiu.

La tercera sessió va tractar sobre la problemàtica social dels desocupats majors de 45 anys. Els ponents van ser Llorenç Planaguma, expert en cooperatives, Diosdado Toledano, promotor de la renda bàsica garantida ciutadana, Susana Rios, coordinadora de Creu Roja Barcelonès-Nord) i Silvia Verón, directora del SOC a Santa Coloma de Gramenet. Es va desenvolupar la problemàtica i es van donar alternatives com el cooperativisme, la renda garantida, les ajudes de la Creu Roja, i la formació i ajudes per fer el Curriculum del SOC, tenint en conte que aquest al 2011 gestionava 400 milions d’euros i al 2013 només 190.

A les cinc de la tarda, M Luz Rodríguez, exsecretària d'Ocupació i Xavi López, de la Generalitat, van substituirValeriano Gómez (exministre de treball) i Carles Campuzano (diputat al Congrés dels Diputats per CIU), respectivament, que van disculpar la seva assistència. Van parlar de l’estat de les autonomies davant els reptes de la cohesió, la justícia social i la creació d’ocupació efectiva, i van donar una visió dels nous reptes a nivell polític per crear ocupació. Xavi López va insistir que per al nostre col·lectiu una solució pot ser el cooperativisme.

Per acabar, la sessió de cloenda va anar a càrrec del Sr. Ramon Bonastre secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, que va substituir a Felip Puig, excusant la seva absència, va oferir a les cinc associacions organitzadores del congrés formar part de la Mesa General, on participen Govern, empreses i sindicats, cosa que considerem importantíssima!

Al llarg del congrés es va poder veure la dura realitat; el dramatisme de l'atur, la situació de les persones que no tenen diners per mantenir la família, per pagar la llum, l’aigua, etc. El problema de quedar-se sense habitatge per no poder pagar la hipoteca, amb risc d’exclusió social. Entre els assistents hi havia professionals en l'àmbit de l'orientació i formació, d'altres implicats en polítiques d'ocupació, sindicats, polítics, periodistes, associacions, entitats, empreses, etc., Esperem que hagin pres bona nota del que es va dir.

A Assat50 continuem treballant per fer-nos visibles i aconseguir que es valori l'experiència. Seguirem desenvolupant diferents accions, visitant empreses i d'altres organismes per tal d’aconseguir impulsar la creació d'ocupació.

Maria Hilda LOPEZ
Secretaria Assat50 

Podeu veure l'amplia cobertura mediàtica clicant als següents enllaços.

  

Aquest es el vídeo del congrés, que van fer (APMA) de Santa Coloma de Gramenet; (ADAG40) d’Olot, Club del Trabajo de Badia del Valles i Colectivo de Parad@s +50 de Terrassa, Assat50 de l'Hospitalet


imagen congrés 2


Ens agradaria conèixer, la teva valoració del congrés i per això esperem responguis a aquest breu qüestionari.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada