dijous, 8 de març del 2018

Dia Internacional de la dona, hi ha més atur entre les dones



Segons l'Enquesta de Població Activa de l'últim trimestre del 2017, si bé l'ocupació va augmentar entre les dones i va disminuir entre els homes, al còmput anual hi ha més dones en atur (1,9 milions) que homes (1,8 milions). Les dones pateixen les xifres d'atur més altes, són el 51,35% del total de l'atur.

A més fan la feina de major precarietat laboral, patint discriminació laboral, amb salaris més baixos i dificultats per compatibilitzar la vida personal i la professional, això es fa encara més evident quan es tracta de llocs de responsabilitat. Els estudis mostren que hi ha poques dones en llocs de decisió, i directives, a més aquestes cobren menys, segons un projecte de recerca de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea), la dona guanya cada hora, en mitjana, un 13% menys que l'home en feines amb "tasques similars".



Aquest estudi de Fedea, conclou que les dones ocupen només el 10 % dels càrrecs alts a les empreses. En la mateixa línia, un estudi d'ESADE reflecteix que set de cada deu directives creuen que les empreses donen millor tracte als homes en l'ascens a llocs d'alta responsabilitat. Mª Àngels Viladot, doctora en Psicologia Social i autora del llibre "Gènere i poder en les organitzacions" (editorial UOC), assegura: "Com més dones hi hagi en posicions de poder, més fàcil serà que altres arribin"



Moltes dones, acostumen a patir «conflictes entre la maternitat i la carrera professional», altra qüestió a on els resulta més difícil l'avanç, és als rols de comandament, especialment als màxims nivells jeràrquics. La posició històrica de les dones com a subordinades, és una raó més que explica per què és més difícil per a una dona assumir i negociar un lloc de poder.

Les dones segueixen responsabilitzant-se majoritàriament de gran part del treball domèstic i familiar. La doble presència significa que, durant el temps de treball remunerat, la persona ha de gestionar les seves responsabilitats domèstiques i, durant el temps privat, ha d'organitzar o gestionar d'alguna forma, les seves responsabilitats professionals. Segons l'Institut de Biomecànica de València (IBV), l'habitual per a les dones és que a la jornada laboral assalariada se li han de sumar, almenys un terç d'hores destinades al treball domèstic no assalariat, restringint les possibilitats de descans. La incorporació massiva de la dona al món del treball remunerat, no s'ha vist acompanyada en la mateixa proporció per una incorporació paral·lela de l'home al treball domèstic. La divisió del treball contínua carregant al coll de la dona, la responsabilitat dels fills i de la llar.

S'ha de promoure una cultura més col·laborativa, recompensar el treball en equip i les conductes de suport, crear programes de mentoria i de tracte equitatiu, a més d'incrementar el suport a la conciliació entre el treball i la vida personal, hi ha exemples de bones pràctiques de conciliació treball - família, cal aconseguir que aquests s'estenguin. El primer pas ho ha de donar l'àmbit institucional, és necessari que les polítiques d'igualtat s'apliquin primer aquí. 

El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, se celebra des de 1975, per decisió de l’Organització de Nacions Unides (ONU), al principi es deia dia de la Dona Treballadora. Els fets vénen de què el 8 de març de 1857, un grup de treballadores tèxtils va decidir sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions laborals, i per la igualtat de condicions entre homes i dones. Va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets. El capítol més cruent es va produir, el 25 de març de 1911, quan es va incendiar la fàbrica de camises Shirtwaist de Nova York. Un total de 123 dones i 23 homes van morir. La majoria eren joves immigrants que tenien entre 14 i 23 anys.

Així el 8 de març cal fer més visible, la desigualtat, i cal treballar perquè cada dia aquesta sigui menor, i existeixi una total igualtat de drets entre homes i dones.

Maria Hilda LOPEZ PEREZ
Junta Assat50

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada