dilluns, 6 de desembre del 2021

Baixa l'atur al novembre


Novembre
 va deixar una reducció de l'atur històrica pel que fa a un mes de novembre, hi ha 74.381 persones desocupades menys apuntades en les oficines públiques d'ocupació (SEPE), el que va suposar que la xifra total de persones sense feina va caure per primera vegada per sota dels nivells prepandèmia. El total es va situar en les 3.182.687 persones, "la xifra més baixa en un mes de novembre des de 2008". La creació d'ocupació va continuar, amb més força, i va deixar 61.768 treballadors afiliats més de mitjana, també la dada més elevada de la sèrie històrica.

Les bones dades són especialment rellevants, ja que novembre sol deixar mals registres en l'afiliació i la desocupació, amb molta pèrdua d'ocupació en sectors com l'hostaleria. En 2019, per posar una referència, l'afiliació mitjana de treballadors es va reduir en 53.114 persones i l'atur va augmentar en 20.525 persones.

Encara que l'afiliació s'havia situat ja per sobre dels nivells preCOVID, no va passar el mateix amb la desocupació fins avui. El mes passat, per fi, el nombre total de persones desocupades inscrites al SEPE es va situar per sota dels 3.246.047 de febrer de 2020. Com s'apuntava a l'inici, el balanç final de novembre deixa el total en 3.182.687 persones parades.

A més, s'ha marcat una altra fita, novembre encadena el cicle més llarg de caiguda de la desocupació en la sèrie històrica, amb nou mesos consecutius. Es tracta, per tant, del període més llarg de reducció de la desocupació registrada.

Es manté també la tònica de recuperació de l'ocupació i, a més, amb més força. L'increment en 61.768 treballadors afiliats de mitjana es veu superat per la dada en termes d'estacionalitat, una referència que deixa al marge qüestions estacionals que influeixen en el nostre mercat laboral i que en el Ministeri de la Seguretat Social consideren com més fiable com a termòmetre del mercat laboral.

Segons aquest indicador, l'ocupació va augmentar en 109.451 persones afiliades, fins a un total de 19.771.613 persones, el que suposa "el nivell d'afiliació més alt registrat en la sèrie i supera en 291.799 persones la xifra d'ocupats de febrer de 2020, mes previ a l'inici de la crisi sanitària per la COVID 19", destaca el Ministeri de la Seguretat Social.

Una altra dada per a veure com estan marxant les coses en el mercat de treball és la creació d'ocupació interanual, prenent com a referència el mateix mes de l'any passat. En els últims dotze mesos l'afiliació ha crescut en 730.356 persones, el que és un augment del 3,84% del nombre mitjà de treballadors. Aquest ritme de creixement s'accelera respecte al registrat el mes d'octubre passat, del 3,69%, i manté la tendència creixent des de l'estiu.

Els sectors que han registrat majors augments interanuals d'ocupació, en el Règim General en el qual s'enquadren els assalariats, van ser Hostaleria (16,77%), Activitats Artístiques, Recreatives i d'Entreteniment (14,50%), Informació i Comunicacions (8,74%) i Activitats Professionals Científiques i Tècniques (6,74%).

Pel que fa a les comunitats autònomes, totes han incorporat treballadors. "Destaca l'augment d'afiliats a la Seguretat Social a Illes Balears, amb un 8,03%, Canàries, on creix un 5,84% i la Comunitat de Madrid (4,57%)", apunta la Seguretat Social.

Els treballadors en ERTO segueixen a la baixa, si bé encara es desconeix quina serà la senda final de caiguda. A 1 de desembre el número és de 125.632 persones, és a dir unes 40.000 menys respecte al tancament d'octubre. No obstant això, la xifra d'ERTO que ha facilitat dijous passat el Govern no és definitiva. Al novembre començava a aplicar-se el nou sistema d'ERTO, que es va aprovar en l'última pròrroga i que suposava que les empreses havien de tornar a tramitar sol·licituds d'expedients. Per això, l'Executiu insisteix que encara al desembre les dades poden ajustar-se.

Segons el Ministeri, "les empreses disposen de tot el mes de desembre per a l'anotació d'ERTO amb efectes des d'1 de novembre, i per això a 2 de desembre encara no s'han registrat moltes de les variacions i noves anotacions d'ERTO. Això fa que les dades de què disposem siguin provisionals i estiguin subjectes a variacions significatives en els pròxims dies"

Novembre també deixa una dada significativa per l'elevat nombre de contractes indefinits registrats: 282.981. Es tracta de "la xifra més alta aconseguida en qualsevol mes de tota la sèrie històrica", destaca el Ministeri que dirigeix Yolanda Díaz. La dada té una explicació: el mes passat es va desplegar un nou pla de xoc de la Inspecció de Treball contra la temporalitat abusiva, que ha registrat elevades xifres de detecció de frau, amb més de 82.400 empleats eventuals irregulars convertits en indefinits només en les dues primeres setmanes del pla.

Pel que fa als contractes indefinits, la dada és bona en relació amb el mercat laboral espanyol. Aquests al novembre vam ser el 14% del total de contractes registrats. Com es destacava en aquesta Cobertura Especial sobre temporalitat, Espanya registra una elevada fluctuació de treballadors cada dia. Es crea molta ocupació diàriament, però també es destrueix en quantitats elevadíssimes.

Per exemple, el 2 de novembre les empreses i administracions van donar d'alta a 388.595 afiliats. Aquest mateix dia, es va donar de baixa a 423.976 persones. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada