dimecres, 26 de març de 2014

Declaració per una Renda Garantida al Ple de l'Ajuntament de L'Hospitalet


Assat50 juntament amb UGT vam llegir la Declaració de les entitats que formen l'Espai de Ciutadania de l'Hospitalet, al Ple de l'Ajuntament del 25 de març. Ambdues entitats estem a Espai de Ciutadania. 


 Es va llegir és la següent Declaració:


DECLARACIÓ DE LES ENTITATS QUE FORMEN  L’ESPAI DE CIUTADANIA DE L’H:  PER UNA RENDA GARANTIDA CIUTADANA

Les entitats que formem L’ESPAI DE CIUTADANIA DE L’H, recolzem els objectius de les Marxes del 22 a 27 del passat mes de febrer que van recórrer diverses poblacions del Vallès, Baix Llobregat i Barcelonès responent a la convocatòria dels sindicats i altres entitats polítiques i ciutadanes, com a mobilització “contra l’atur, la precarietat laboral, la pobresa, per la justícia social, els drets humans i per una Renda Garantida Ciutadana”...
Donem també suport als plantejaments del debat monogràfic per a la “ reducció de la pobresa i les desigualtats socials “ que es va realitzar en el Parlament els passats dies 12-13 de març.

I en conseqüència MANIFESTEM:  

1.      L’actual crisi econòmica, provocada pels interessos especulatius financers i les decisions que estan imposant els poders econòmic i polític, estan portant a nombroses persones i famílies a situacions extremes de pobresa i d’exclusió social.
2.      LES DADES DE POBRESA I ATUR A CATALUNYA, (a Desembre 2013), parlen per sí soles:
2.200.000 persones en situació de pobresa (29.5% de la població).
239.100 llars en que tots els membres estan a l’atur , i a l’Hospitalet més de 9000 ( EPA 4rt T 2013)
288.000 nens/nenes menors de 16 anys per sota del llindar de la pobresa, dels quals un percentatge molt significatiu són de la nostra ciutat, i només poden cobrir les seves necessitats alimentàries a l’escola.
550.000 persones aturades sense cap prestació, (a desembre 2013).
La taxa d’atur a Catalunya és del 16% i a la nostra ciutat és del 17,82%, amb l’agreujant de que en el decurs de 10 anys aquesta xifra s’ha quadruplicat, a resultes de 23.343 aturats ( febrer 2014), dels quals 10.450 són majors de 45 anys ( és a dir un 43% del total d’aturats a l’Hospitalet).  
3.      Malauradament, aquestes dades empitjoren cada mes, tal com es pot comprovar als diferents informes que constantment s’estan publicant (Síndic de Greuges, Creu Roja, ECAS, Taula 3er Sector, Intermón, etc).
4.      Aquesta situació està portant a un fort increment de la conflictivitat social i a molts ciutadans a un alt nivell de indignació, com s’ha pogut constatar en esdeveniments recents. 
5.  Tot ésser humà té dret a una vida digna tal com proclama l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans, “Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ell i la seva família, la salut i el benestar, especialment quant a alimentació, vestir, habitatge, assistència mèdica i als serveis socials necessaris;....” així com l’article 24.3 del Estatut de Catalunya diu : “les famílies o persones en situació de pobresa tenen dert a accedir a una Renta Garantida Ciutadana que els hi garantitzi una vida digna”, i l’article 39.1 de la Constitució diu "Els poder públics asseguren la protecció social, econòmica i jurídica de la família"
6.  En compliment d’aquests objectius i per ajudar a pal·liar aquestes situacions d’indignitat i exclusió social, milers i milers de ciutadans de L’Hospitalet i d’arreu de Catalunya vàrem signar una Iniciativa Legislativa Popular , que ja ha estat entregada a la Presidència del Parlament perque aprovi una Llei que estableixi una Renda Garantida Ciutadana per tal que les persones o famílies que es trobin en situació de pobresa, tinguin assegurat els mínims d’una vida digna, iniciativa que ha comptat amb el recolzament de les entitats que formem “L’Espai de Ciutadania de L’H”, així com d’un amplíssim ventall d’Entitats de tot el territori, (sindicats, partits, culturals, socials, esportives, etc.).

Per tot això exposat, la preocupació per la dignitat de les persones, per la cohesió social, pel compliment dels Drets Humans, per l’ampli recolzament de ciutadans i entitats tant deL’Hospitalet con d’arreu de Catalunya,    

DEMANEM:
  • Que els Grups Polítics amb representació a l’Ajuntament de L’Hospitalet, recolzin i donin suport a la tramitació i aprovació d’una Llei que estableixi una RENDA GARANTIDA CIUTADANA per tal que les persones o famílies que es trobin en situació de pobresa, tinguin assegurats els mínims d’una vida digna. 
 Donar trasllat d’aquesta petició als Grups Polítics de l’Ajuntament, als Mitjans de Comunicació i a altres Entitats de la Ciutat.

L’Hospitalet, març de 2014

ESPAI DE CIUTADANIA DE L’H: TRES QUARTS PER CINC QUARTS, CENTRE D’ESTUDIS L’H, FUNDACIÓ AKWABA, ESPLAI LA FLORIDA, EL CASALET, ESTUDIANTS DE L’H, TPK-TALLER PUBILLES KASAS, ASSOCIACIÓ EDUCATIVA ITACA, PLAUDITE TEATRE, COMISSIÓ D’ENTITATS DE COLLBLANC-LA TORRASSA, TRO-ENTITATS DE FOC, COMISSIÓ DE PENSIONISTES DE L’H, UGT DE L’H,  CCOO DE L’H, ATURATS + 50 ANYS, TOT BELLVITGE, ASSOCIACIÓ MUJERES PALANTE, LAB. TEATRAL PATATES AMB SUC,…      


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada