dimarts, 22 de desembre del 2015

L'odissea de cercar feina



Segons l’escriptor i filòsof nord-americà Eric Hoffer: "En temps de canvi, els qui estan oberts a l'aprenentatge es faran amb el futur, mentre que aquells que creuen saber-ho tot estaran ben equipats per a un món que ja no existeix".

Thomas Alva Edison, famós pels seus invents entre ells la llum incandescent-9 va dir que “La nostra major feblesa resideix a abandonar. El camí més segur per tenir èxit és intentar-ho sempre una vegada més”. Reconeixia que per aconseguir que alguns dels seus invents funcionessin, havia fracassat més de 1000 vegades.

Altra reflexió és “Per millorar o canviar la situació professional o personal, s'ha de començar per canviar els factors que es podem canviar, en comptes de centrar-se en factors externs”.


Però que passa quan trobar feina és una tasca força complicada en un malmès mercat laboral, a on els més grups de població més afectats són els més joves i els més madurs.

Un estudi de la consultora Ranstand, diu que a mesura que els professionals compleixen anys i romanen en l’ombra de la desocupació, més complicat sembla sortir d'aquesta situació, i afirma que només el 42% de les persones que superen els 45 anys compten amb esperances de retornar al mercat laboral, confirmant també una crisi d'expectatives.

Trobar una ocupació amb més de quaranta-cinc anys, és una odissea. Moltes de les ofertes que es publiquen exigeixen un requisit d'edat i els 35 anys sol ser l'edat més demanada. De fet, només el 6,2% de les ofertes d'ocupació es dirigeix a majors de 45 anys, segons un estudi d'Adecco i Infoempleo.

Les persones sense feina de més de 45 anys se senten excloses del mercat, i no entenen els motius. No es valora la seva experiència.

Però també molts dels joves que desitgen treballar, és fan la següent pregunta, Per què les empreses exigeixen experiència, si ningú ens dóna oportunitats? Com la podrem obtenir o adquirir, si no ens donen feina per adquirir-la?

Com s’entén la situació, Per què no es valora l’experiència de les persones aturades de més 45 anys, i als joves els hi demanen que la tingui’m?

En complir els quaranta-cinc anys el món no s'acaba. S’ha de realitzar un esforç en l'àmbit personal per dominar la nova situació laboral, és imprescindible tenir confiança en un mateix, s'ha de treballar per treballar.

La Fundació Adecco ha creat el decàleg 'La teva edat és un tresor' al qual es poden trobar els següents consells claus, per ajudar als majors de 45 anys a trobar la seva oportunitat laboral.

  • RECICLATGE PROFESSIONAL
  • CURRÍCULUM BREU
  • DONAR ÈMFASI ALS LLOCS DE TREBALL ON S'HA ESTAT MÉS TEMPS
  • ADAPTAR EL CURRÍCULUM A CADA OFERTA
  • LES XARXES SOCIALS DONEN JOVIALITAT A LA CANDIDATURA
  • PRESENTAR L'EDAT COM UN VALOR AFEGIT
  • EL VOLUNTARIAT: LA MILLOR FORMA D'OMPLIR TEMPS BUITS
  • CONSERVAR L'ACTITUD POSITIVA
  • NO ESTAR SOL: DEMANAR AJUDA EXPERTA 
També és important organitzar-se “La unió fa la força”, anar a associacions com la nostra no només per intentar trobar una feina, sinó també per reclamar mesures als organismes públics (govern, etc.) per impulsar la contractació i evitar cauré en situacions de pobresa i el risc d’exclusió social.

Altra possibilitat és crear un negoci, en aquest cas per prosperar és imprescindible demanar assessorament, actualment hi ha molts llocs a on poder aconseguir ajuda (ajuntaments, Barcelona Activa, SECOT, etc.).

Maria Hilda LOPEZ
Junta ASSAT50

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada