dijous, 23 de novembre del 2017

Brussel·les adverteix a Espanya que el deute i l'atur segueixen massa alts




La Comissió Europea (CE) va advertir fa uns dies a Espanya que ha de seguir reduint el seu elevat nivell de deute públic i privada, així com de la persistència dels alts nivells d'atur i l'elevada proporció de contractes temporals.

En el seu informe sobre desequilibris macroeconòmics publicat avui, l'Executiu comunitari assenyala que Espanya va registrar desajustaments "relacionats amb els alts nivells d'endeutament privat, públic i extern, en un context d'alta desocupació", és a dir, en quatre dels catorze indicadors que s'analitzen.

Brussel·les assenyala que és necessari seguir reduint els nivells de deute i que, si ben l'endeutament privat va caure en 2016, el ritme de reducció "s'ha ralentit" perquè s'ha recuperat la concessió de crèdits, el que a la vegada ha generat un repunt de la inversió.



Quant al deute privat, recorda que segueix alt i solament descendeix "lentament", estimulada sobretot pel "fort" creixement.

En 2016, el deute públic a Espanya es va situar en el 99% del PIB i, segons les últimes previsions de la CE, la ràtio es reduirà solament al 98,4% aquest any, al 96,9% el proper i al 95,5% en 2018.

En el capítol de desocupació, Brussel·les reconeix que ha caigut "de forma ràpida" però recorda que segueix "molt alt, especialment entre els joves i els aturats de llarga durada", i subratlla que "la creació (d'ocupació) es caracteritza per una elevada proporció de contractes temporals".

Dades d'atur a Espanya, Institut Nacional Estadística. El 2017 son dades a data 2º trimestre

L'Executiu comunitari ja va advertir al febrer a Espanya que alguns aspectes de la reforma laboral creen "incentius" per als contractes temporals que, va dir, "estan associats amb pitjors condicions i treball i major risc de pobresa".

D'altra banda, la Comissió assenyala avui que la posició neta d'inversions internacionals (la diferència entre les inversions espanyoles a l'estranger i les estrangeres a Espanya) "ha millorat però roman molt alta" i considera "portarà temps fins que aconsegueixi nivells prudents".

Brussel·les espera que la balança per compte corrent segueixi registrant un "superàvit moderat" malgrat una forta demanda final, la qual cosa atribueix "parcialment" a la millora de les exportacions.

Recorda també, com en ocasions anteriors, que el creixement dels costos laborals segueix sent molt feble i que els baixos guanys en productivitat fan que la millora de la competitivitat depengui de la reducció de costos.

La Comissió va indicar que, a la vista d'aquests resultats, "seguirà examinat la persistència d'equilibris i el seu desenvolupament".

En comparació de l'any previ, Espanya es manté en la mateixa posició doncs registra desequilibris en els quatre indicadors citats, sense que aquests siguin excessius, i compleix els deu restants.

Això és, els relatius el tipus de canvi efectiu, la balança per compte corrent, la quota de mercat de les exportacions, els costos laborals unitaris nominals, els preus de l'habitatge, el flux de crèdit al sector privat, els passius totals del sector financer i l'evolució a tres anys de la població activa, l'atur de llarga durada i entre els joves.

FONT: ElDiario.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada