divendres, 31 d’agost del 2018

Eldiario.es: Els contractes temporals de menys de set dies es dupliquen respecte a l'inici de la crisi


L'activitat amb més contractació temporal és l'hosteleria

L'abús del treball temporal és un dels principals focus de precarietat al mercat laboral espanyol. El problema no és nou i molts destaquen que l'ocupació temporal ha baixat respecte a la situació prèvia a la crisi econòmica. Encara que respecte al 2007 s'han reduït els contractes eventuals, la signatura de contractes temporals ha augmentat. És fan molts més contractes, però amb prou feines duren en el temps: la modalitat més precària, els contractes de menys de 7 dies, s'ha duplicat en l'última dècada.

L'excessiva temporalitat –percentatge d'assalariats amb contracte temporal respecte al total d'assalariats– es va rebaixar amb la crisi econòmica. Quan va arribar la recessió, la destrucció d'ocupació va castigar especialment als treballadors i treballadores eventuals, més bé de preu per acomiadar. En el primer trimestre de 2007, gairebé un de cada tres persones ocupades tenia un contracte temporal (31,8%). En el primer trimestre de 2013, la taxa de temporalitat va tocar fons, amb gairebé deu punts menys: 21,9%.



La recuperació econòmica va venir acompanyada de la creació d'ocupació, però també va tornar a arribar unida a la temporalitat. La taxa va créixer de nou any rere any, fins a situar-se en el 26,8% en el segon trimestre de 2018, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA). En 2017, Espanya va desbancar a Polònia com a líder de la Unió Europea en temporalitat, amb una taxa del 26,8%. La mitjana de la UE és 14,3%.

La taxa de temporalitat, així com el nombre de contractes temporals, encara es troba lluny dels nivells previs a la crisi. En l'última EPA, del segon trimestre, el nombre persones ocupades amb contractes temporals era de 4.357.000 persones, un milió menys que en el mateix període de 2007. 

Pel que fa als contractes temporals el sindicalista Carlos Castedo Garvi, va assenyalar recentment que actualment hi ha més que en 2007. Així els contractes temporals signats en 2017 van ser un 19,3% superior al de 2007. Això arriba mercès a l'enorme increment dels contractes temporals més precaris, els de curtíssima durada: inferiors als 7 dies. En aquest cas, l'augment en 2017 és del 98,5% respecte a deu anys abans.
En termes absoluts, en 2007 es van subscriure 2.805.703 contractes amb una durada per sota de la setmana. En 2017, aquesta xifra va ser de 5.570.581. La presència del contracte inferior als 7 dies ha anat guanyant terrè entre el conjunt de contractes temporals: suposaven en 2007 el 17,1% i l'any passat aquesta dada va escalar fins al 28,5%. Enguany, la tendència es manté a l'alça: entre gener i juliol, els contractes inferiors a una setmana representen el 29,8% del total de contractes temporals.

Una altra mostra de com s'ha anat retallant la durada dels contractes signats a Espanya és la xifra de durada mitjana dels contractes, que proporciona el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). En 2007 la mitjana era de 78,55 dies; en 2017, de 51,4.

Encara que les organitzacions de treballadors adverteixen que tots els sectors abusen de la contractació temporal injustificada, al sector serveis és a on prospera la fórmula del contracte inferior a una setmana de durada. Des de principi d'any, fins a juliol, es van subscriure 3.457.608 contractes d'aquest tipus, el 83,4% en el sector serveis. En la classificació del SEPE per sectors d'activitat, sobresurt l'hostaleria, amb un 33,6% de tots els contractes de menys de 7 dies.



L'augment de contractes temporals i la seva curta durada és deu a l'increment de la rotació laboral. Les persones amb ocupació han de signar cada vegada més contractes, a l'any. Segons Comissions Obreres, "les persones assalariades amb contracte temporal en 2006 van haver de signar una mitjana de 3,6 contractes per poder treballar durant tot aquest any. En 2017 ha estat necessari que signin una mitjana de 5,6". L'augment de la rotació, indica el sindicat, que també afecta la contractació indefinida.

El Govern ha assenyalat l'excessiva temporalitat, així com els abusos amb l'ocupació a temps parcial, com dos focus per al seu nou Pla Director per un Treball Digne. Recentment, la Inspecció de Treball ha enviat 22.000 advertiments a empreses per presumpte frau en la contractació en relació a l'ocupació temporal. Els sindicats posen l'accent a combatre aquest increment dels contractes més precaris també amb altres mesures més enllà de l'actuació inspectora.

"Una de les qüestions importants és que les empreses paguin més a la Seguretat Social per aquests contractes de curta durada", proposa Lola Santillana, secretària d'Ocupació, Qualificació Professional i Migracions de Comissions Obreres. En UGT, consideren també fonamental "modificar la legislació, per aclarir que situacions caben en un contracte temporal i quins no", explica Isabel Araque, secretària confederal del sindicat.

Tant Comissions Obreres com UGT destaquen l'elevada vulnerabilitat dels treballadors amb contractes tan breus, "sense accés a la protecció d'atur i en absoluta desavantatge enfront dels empresaris", afirma Santillana.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada