dilluns, 2 de juliol del 2018

Assat50 va llegir el manifest en favor refugiats, el 25 de Juny a l'Acollidora








Com cada darrer dilluns de mes, l'Espai de Ciutadania va convocar una concentració davant de l'Acollidora a favor de les persones refugiades. En l'acte es va poder escoltar El cant dels ocellsv(interpretat per un alumne de Escola Municipal de Musica i Centre d' Arts Hospitalet (EMMCA)), la lectura d'un manifest (aquesta vegada escrit i llegit Assat50), i un poema de Joana Raspall.


Representants de forces socials de la ciutat, dels diferents grups polítics municipals i de les entitats locals, entre els que hi era Nuria Marin Alcaldessa de l'H, així com ciutadans i ciutadanes a títol individual es van sumar a l'Acte.


El manifest és el següent:


Les persones que formem Assat50, per la situació de desocupació que vivim, passem per estats desesperants, i de dol per la pèrdua del treball, de manera que el sentiment és de desànim i fins i tot de pèrdua de la nostra qualitat de persones. Per això creiem que, d'alguna manera, entenem millor el patiment i la desesperació de qui escapa de la guerra, els conflictes, la mort i/o la misèria, etc., i no troba al llarg del camí més que portes tancades, rebuig, indiferència i incertesa.

Els últims informes de l’ONU conclouen que els conflictes armats, guerres civils, catàstrofes naturals, sequera, fam, persecucions, violència, etc., van ocasionar el desplaçament de gairebé 69 milions de persones el 2017. Segons ACNUR, els refugiats que van fugir per escapar dels conflictes i de la persecució van ser més de 25 milions, gairebé 3 milions més que en 2016. Segons aquesta entitat es tracta de la crisi de refugiats més greu des de finals de la Segona Guerra Mundial.

Aquestes persones no volen deixar enrere les seves vides i les seves famílies, fan un viatge molt perillós per arribar a la Unió Europea. Ho deixen tot per fugir, i la majoria han de triar entre una cosa horrible i una altra encara pitjor, ja que durant la travessia pateixen fam, set, tortura, maltractaments, violacions, etc., qui més pateix són els infants, les dones, però també les persones grans. A més qui ha de passar per Turquia ha de tractar amb contrabandistes i traficants d’éssers humans, i fins i tot d'òrgans, per ser embarcats en naus precàries, amb armilles salvavides falses i ningú experimentat que navegui, a canvi d'altes sumes de diners.

Pateixen desesperació, dolor, fatiga i abusos dels drets humans. A vegades, paguen amb la seva vida. A Assat50, pensem que tot això és inhumà, il•legal i intolerable.


El 2017 Espanya només va oferir protecció a poc més d'una de cada tres sol•licituds d'asil, i es van rebutjar gairebé 8.700, dada que la situa per sota de la mitjana europea. Segons la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), només es van concedir 4.700 peticions d'asil, el 0,8% del total de la Unió Europea, que va ascendir a 538.000. El dret d'asil està en crisi. Espanya ha tingut fins ara una de les polítiques de reconeixement, defensa i protecció de les persones perseguides més febles d'Europa.

D'altra banda la gestió d'aquesta crisi mitjançant retallades excessives, supressió dels fons necessaris per protegir els drets socials i impagaments de les administracions, condueix a moltes ONG's (—que cobreixen les ineficiències dels governs—), a l'endeutament, i al tancament.

Europa i el món poden, i tenen l'obligació, d'ajudar a les persones que fugen de la guerra, i a tractar-les com a persones amb tots els drets. En lloc d'això, Europa amb l'acord de Turquia, signat el març del 2016, ha vulnerat la Carta Internacional de Drets Humans, la Carta de Drets Fonamentals de la UE, el Conveni Europeu de Drets humans i la Convenció de Ginebra per als Refugiats, així com diferents directives europees en matèria d'asil. Un acord que propicia el naufragi de l'Europa social. Amb aquest acord es van posar en evidència polítiques més centrades a protegir fronteres que a dedicar recursos al salvament de vides, la qual cosa va provocar l'obertura d'altres vies més perilloses i costoses, com la del Mediterrani  central, que s’ha convertit en la fossa comuna més gran del món, on als últims 15 anys hi han mort més de 25.000 persones, segons l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM). L'acord utilitza a les persones refugiades com a moneda de canvi.

No podem restar impassibles mentre la mort arriba cada dia a les nostres platges, i milers de famílies que fugen de la guerra a Àfrica, Orient Pròxim i Àsia Central, i s'amunteguen en ports, estacions, trens i carreteres a l'espera d'una resposta humanitària per part d'Europa. No es tracta d'un gest de caritat, es tracta de garantir un dret humà, el de l'asil.
Des d'Assat50, volem dir que aplaudim la mesura del govern, quan l'11 de juny passat, va decidir acollir els 629 immigrants de l'Aquarius, així com la voluntat del ministre de l'interior de retirar de les tanques de Ceuta i Melilla i les concertines. Esperem que això sigui el precedent de noves polítiques d'acolliment.

Com a Associació, Assat50, tenim el deure ètic i moral d'insistir perquè, sense condicionants de raça, religió, creences polítiques, lloc de procedència, etc., es tracti amb dignitat a totes les persones, i perquè es respectin els drets de tothom d'igual manera, cosa que vol dir, protegir el futur de tothom.  Per això demanem:

A la Unió Europea i als seus estats membres:

·         Que treballin per posar fi a les guerres i els conflictes, i de retruc a l'èxode de persones que fugen cap a les fronteres. De manera especial instem Nacions Unides que actuï per posar fi a la guerra a Síria.
·         Que es canviï l'enfocament de les polítiques de migració i asil, posant al centre les persones i els seus drets.
·         Que s’arribi a acords entre els països de la UE, per donar solució al problema.
·         Que es compleixi la legalitat europea i la internacional, en matèria d’asil.
·         Que s’anul•li l'acord de la UE i Turquia.

Al govern d'Espanya:

·         Que defensi davant Europa posar fi a les guerres i els conflictes, i de retruc a l'èxode de persones que fugen cap a les fronteres, i de manera especial de la guerra de Síria. Aquestes persones no volen venir a Europa, simplement volen viure al seu país
·         La retirada de l'acord de la UE i Turquia.
·         Que defensi una postura a les institucions europees, pel compliment de la legalitat i el respecte als drets humans de les persones migrades i refugiades, i que s’arribi a acords per donar solució a la problemàtica.
·         Que segueixi actuant per agilitar l'acolliment de persones refugiades a través dels programes d'assentament i reubicació, en bones condicions.
·         Que incrementi els fons per ajuda humanitària. L'atenció a aquestes persones s’ha de garantir-se amb fons específics, suficients i sostinguts en el temps.
·         Que treballi per contribuir a la generació d’actituds positives i contràries al racisme o a la violència, i dugui a terme accions específiques d'informació i sensibilització sobre la situació d'emergència actual i les seves causes, per evitar missatges de caràcter xenòfob, discriminatori o racista cap a la població migrant i refugiada.

Associació de Persones Aturades de més de 45 anys
Assat50

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada