dilluns, 15 d’abril del 2019

La OIT celebra el seu centenari amb un informe sobre el futur del treball



L'Organització Internacional del Treball (OIT), funciona sota l'òrbita de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). S'encarrega d'analitzar tot el que vincula a l'univers laboral, protegint els drets dels treballadors i treballadores. Reuneix governs, empreses i treballadors/res de 187 Estats membres a fi d'establir les normes del treball, formular polítiques i elaborar programes promovent el treball decent. Les normes de la OIT adopten la forma de convenis i recomanacions. Els convenis són tractats internacionals subjectes a ratificació i són vinculants pels Estats membres que els ratifiquen. Les recomanacions són instruments no vinculants que proporcionen orientació per a guiar la política i l'acció nacionals.

L'11 d'abril passat la OIT va fer100 anys. El centenari és una oportunitat per a celebrar els seus assoliments i reafirmar la seva posició com l'organització mundial amb autoritat en el món del treball. Durant tot el 2019, es faran diferents actes.


El primer esdeveniment important va ser el 22 de gener a Ginebra, a on es va presentar l'informe "Treballar per a un futur més prometedor" elaborat per la Comissió Mundial sobre el futur del treball de la OIT. Aquests és la culminació d'un procés iniciat el 2016 amb una sèrie de diàlegs nacionals sobre el futur del treball als Estats membres. La  Comissió va ser constituïda amb l'objectiu d'analitzar els resultats dels diàlegs nacionals com a part d'una reflexió exhaustiva sobre la manera d'aconseguir un futur del treball que ofereixi oportunitats de treball decent i sostenible per a tothom. Veure informe aquí.


La creació de Comissió, va marcar l'inici de la segona fase de la iniciativa del centenari. Els sis grups temàtics formats se centren en les principals qüestions que convé tenir en compte perquè el futur del treball ofereixi seguretat, igualtat i prosperitat. Cada grup ha elaborat una sèrie de notes informatives.


Guy Ryder, Director General de l'Organització Internacional del Treball (OIT), va presentar l'informe. Una de les conclusions és que fer front als desafiaments laborals, és necessari invertir en polítiques innovadores. L'ocupació decent i els joves són peces clau del futur del treball, segons els responsables de Treball. Per part d'Assat50, creiem necessari a més posar en marxa accions per reduir l'atur de llarga durada, el que és el de les persones aturades de més de 45 anys.

Del 10 al 21 de juny a Ginebra, es durà a terme la Conferència Internacional del Treball, que discutirà aquest informe i a més hauria d'adoptar noves normes històriques per a combatre la violència i l'assetjament en el món del treball.

El 4 de març de 2019 a la Casa d'Amèrica de Madrid, es va fer la conferència "Construint el futur del treball", es van reunir Ministres i Ministres de Treball de 21 països iberoamericans, una de les conclusions va ser que per fer front als desafiaments laborals és necessari invertir en polítiques innovadores. L'ocupació decent i els joves són peces clau del futur del treball, segons els responsables de Treball. Per part d'Assat, creiem a més que calen mesures per combatre l'atur de llarga durada, que en definitiva és el de les persones aturades de més de 45 anys. 

La principal conclusió que va sortir d'aquests Conferència és que el futur del treball, depèn de les polítiques que s'adoptin en resposta als canvis que estan en marxa, i s'ha d'aprofundir en els dèficits d'ocupació i les desigualtats, tant d'ingressos com de gènere, a més de:
  • Invertir en polítiques innovadores.
  • Lluitar contra la bretxa de gènere.
  • El paper crucial de les organitzacions empresarials i sindicals.
Per veure les conclusions cliqueu aquí

El futur del treball, passa per la nomenada 4a revolució industrial, del que hem parlat a aquest blog,  veure més clicant a: 


enllaç 

enllaç

Altra informació, CES informe sobre el futur del treball 

Maria Hilda López Pérez
Presidenta Assat50

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada