dimarts, 30 d’abril del 2019

Gestió de l'edat, l'assignatura pendent de les empreses


Les persones entre 45 i 69 anys (14.465.508) gairebé dupliquen a les menors de 20 (8.274.346) i superen en 1 milió i mig a les quals tenen entre 20 i 44 anys (12.935.552), dades del 2018 de l'INE (Institut Nacional d'Estadístiques). Com es reflecteix aquesta realitat en l'àmbit laboral? Per Laura Rosillo, experta en recursos humans en Cooldys i col·laboradora de la UOC Corporate (Universitat Oberta de Catalunya), el mercat laboral "ignora" aquesta realitat i incorre en l'anomenat edadisme, és a dir, la discriminació per edat. "S'exclou a les persones de més de 45 anys als processos de selecció —excepte excepcions— i la mesura més freqüent per aquesta nova majoria sol ser la jubilació anticipada", alerta Rosillo.

Fruit d'aquest envelliment de la població, en una empresa poden arribar a conviure quatre generacions, és a dir, persones que se situen en "quatre moments vitals diferenciats", assenyala Rosillo. A les organitzacions hi ha mesures per combatre la diversitat de gènere, de raça, de llengua o de religió, però, en canvi, estan absents mesures que tinguin en compte la diversitat d'edats, alerta l'experta en recursos humans. Les empreses han de començar a abordar la gestió de l'edat o "age management": Com conjugar el millor de cada generació i aconseguir que equips, compassats de professionals amb diversitat d'edats que es complementin en lloc de competir entre si. "És urgent canviar la mentalitat que associa joventut a talent i maduresa a deterioració", constata Rosillo.

dilluns, 15 d’abril del 2019

La OIT celebra el seu centenari amb un informe sobre el futur del treball



L'Organització Internacional del Treball (OIT), funciona sota l'òrbita de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). S'encarrega d'analitzar tot el que vincula a l'univers laboral, protegint els drets dels treballadors i treballadores. Reuneix governs, empreses i treballadors/res de 187 Estats membres a fi d'establir les normes del treball, formular polítiques i elaborar programes promovent el treball decent. Les normes de la OIT adopten la forma de convenis i recomanacions. Els convenis són tractats internacionals subjectes a ratificació i són vinculants pels Estats membres que els ratifiquen. Les recomanacions són instruments no vinculants que proporcionen orientació per a guiar la política i l'acció nacionals.

L'11 d'abril passat la OIT va fer100 anys. El centenari és una oportunitat per a celebrar els seus assoliments i reafirmar la seva posició com l'organització mundial amb autoritat en el món del treball. Durant tot el 2019, es faran diferents actes.