dimecres, 6 de juliol del 2016

La saviesa i l'experiència, són valors que no s'han de perdre




Segons el VII informe d'Adecco sobre l'ocupació, es comença a recuperar l'ocupació de les persones aturades de més de 45 anys, el primer semestre del 2015 van ser el 76% de la nova ocupació creada. Del 2007 fins als 2014 van ser un dels grups més afectats per la destrucció d'ocupació, arribant a representar més del 40% de l'atur.

Les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre del 2016,  indiquen que els majors increments de l'ocupació, van ser per les persones de més de 54 anys (amb 39.800 més ocupades), pel que fa al grup de 40 a 49 anys van haver 30.700 ocupats més. En canvi, l'ocupació va descendir entre les persones de 20 a 40 anys. La baixada més important va ser pel grup de 35-39 anys, amb 40.600 ocupats menys.


És per pura estadística, o bé el mercat comença a equilibrar-se, de manera que no es discrimina laboralment a ningú per edat? Podríem dir que ara als processos de selecció, se centren més en el talent, que en la data de naixement?

Segons Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco i expert en la inserció del col•lectiu sènior, "les companyies s'estan adonant que aquests empleats són els que mostren un major grau de compromís i fidelitat amb l'empresa, ja que la majoria tenen responsabilitats familiars i que moltes vegades vénen d'estar a l'atur o han estat en els últims anys".

D'acord amb les dades, s'està contractant més a persones majors de 45 anys, el que desmitifica que els hi costa posar-se al dia en les noves tecnologies, tampoc és cert que els costi formar-se i reciclar-se (la majoria dels qui han aconseguit una nova ocupació ho ha fet). No és cert així mateix que cobrin més, ja que accepten els sous i els contractes precaris que hi han al mercat laboral. És necessari acabar amb els estereotips que encara pesen molt als processos de selecció.

Així mateix, és molt preocupant l'atur juvenil, cal posar en marxa mesures perquè els joves entrin al mercat laboral, molts d'ells s'han d'anar fora d'Espanya a treballar.

Generalment els majors aportem més de l'experiència, un nivell major de maduresa. L'experiència permet anticipar-se a les situacions, el que permet gestionar millor les situacions en l'entorn laboral, i tenir una visió més realista de la feina i de l'empresa. Hi ha estudis que assenyalen que els majors són més estables i fidels, i que aprecien més una ocupació (els ha costat molt aconseguir), a més en general tenen fills majors pel que la vida familiar els hi reclama menys temps i energia, la qual cosa fa possible que estiguin més centrats en el treball.

El dilema no està entre l'experiència de les persones majors de 45 anys, i la frescor dels més joves, que a més dominen les noves tecnologies, tenen la ment més oberta pel que s'adapten millor al canvi. Perquè una empresa funcioni bé ha d'haver-hi un equilibri, entre les noves idees, innovació, experiència i maduresa emocional, en les plantilles han de conviure els joves i els sèniors, i més en una societat amb rècord d'envelliment (-112 de més de 65 per cada 100 menors de 16 anys).

És necessari crear ocupació de qualitat, a la que es valorin les capacitats i no es discrimini no l'edat ni d'altres. 

Sense feina digna, no arribarà la recuperació econòmica.

Maria Hilda LOPEZ PEREZ
Presidenta Assat50

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada