dissabte, 29 de juny del 2019

Calen polítiques perquè les empreses valorin l'experiència i el talent


Segons la Guia del Mercat Laboral de l'any 2018 de Hays, només un 4% de les empreses espanyoles té polítiques dirigides a contractar a persones de més de 50 anys. De fet, només un 17% va contractar a persones per sobre d'aquesta edat en atur; i un 13% va incorporar a aquest tipus de perfil en actiu. D'altra banda el percentatge de persones en les empreses que superen aquesta edat és inferior al 19% per a més de la meitat de les empreses espanyoles.

La discriminació per edat és més que evident ales empresa i els experts en selecció afirmen que més d'un dels seus clients rebutgen candidats sènior, excepte en el cas que la persona aspirant porti sota el braç una sucosa cartera de clients. I sembla que l'edat de persones expulsades del mercat laboral s'escurça: les dades recopilades per Ingeus, especialitzada en la gestió de programes d'ocupació per a persones en risc d'exclusió social, reflecteixen que la reducció de l'atur entre els majors de 45 anys és un 53% inferior a la resta de persones sense feina.


Segons l'informe "Els treballadors sènior en l'empresa espanyola: realitats i reptes, elaborat per l'Observatori de Demografia i Diversitat Generacional de la Fundació IE, confirma que el 90% de les organitzacions no té un pla d'actuació per a les persones de més de 50 anys.

Alfonso Jiménez, soci director de PeopleMatters, afirma que els ERE per edat que es realitzen a les empreses espanyoles són un delicte als Estats Units, ja que es considera una discriminació. El mateix succeeix en els processos de reclutament. Jiménez veu una falta de preocupació i planificació a les companyies que, lluny de cuidar als perfils sènior, s'estan desprenent d'ells en un moment en el qual l'envelliment de la població és un fet, i està comprovat que no hi ha suficients joves passa assumir el relleu generacional d'un col•lectiu sènior més nombrós. PeopleMatters, empresa col·laboradora d'aquest observatori, ha analitzat les bones pràctiques de 16 empreses en gestió d'equips humans sènior, que s'estan anticipant a una més que previsible falta de talent amb experiència.

Noelia de Lucas, directora comercial de Hays Espanya, afirma que aquí les companyies encara no s'han adonat que "no hi ha natalitat i que les persones de més de 45 anys són una força laboral molt necessària, encara que no el tenen res fàcil". Està convençuda que la robòtica provocarà una destrucció massiva d'ocupació entre els perfils no qualificats.

Respecte a les persones qualificades que surten d'una organització, voluntàriament o involuntàriament, De Lucas assegura que "tornar al mercat laboral és difícil i es veuen obligats a renunciar a salari o a funcions per a accedir a una ocupació. No hi ha un mercat flexible que sàpiga valorar a aquests professionals. Som molt rígids i, en el moment en què transcorre més d'un any en transició, les possibilitats de tornar al mercat laboral es redueixen". En qualsevol cas, Neus Antón, sòcia de AdQualis, explica que és important avançar: "Una vegada fixat el focus d'atenció en el que ens dóna un valor diferencial en un procés en relació a altres candidats, és important ser conscient de la dificultat que comporta insistir en un lloc amb les mateixes funcions i condicions que fins avui realitzaven".


La reinvenció i saber explotar les habilitats i capacitats que donen l'experiència són les eines que tenen a la seva disposició les persones de 45 / 50 anys per a fer valer tot el seu potencial, tant aquells que treballen en una organització com els que estan en situació de desocupació.

Respecte als primers, Juan Suanzes, soci de Crheo, diu que és clau no perdre la iniciativa per a innovar dins de l'organització, "no cal acomodar-se en el lloc a esperar la jubilació". Irurre recorda que "només et converteixes en prescindible quan deixes d'aportar valor a la companyia, quan deixes d'aprendre, perds la curiositat i ja no vols formar part d'una mica més". Quant als professionals que estan en atur, Suanzes esmenta que el 80% de l'oferta de feina es troba en un mercat ocult: "Aprofitar el networking que proporciona l'experiència és fonamental per a accedir a aquestes oportunitats". No obstant això, Antón insisteix que l'acceptació del sènior cada vegada és major: "En una societat en la qual una persona amb 50 anys pot mantenir una activitat física i social intensa, és capaç d'adaptar-se a les noves tendències i a les noves tecnologies, el mercat ha d'anar en la mateixa línia, adaptant les seves exigències i canviant la seva valoració dels sènior".

Font: Expansión

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada