dimecres, 14 de juny del 2023

Hi ha discriminació laboral per les persones de més de 45 anys

L'atur li va arribar a Maria Dolors fa 7 anys. “Després de la crisi de 2008, vaig encadenar treballs precaris que no s'ajustaven a la meva professió i en els quals em pagaven tard o directament ni ho feien”, compte aquesta dona de 53 anys. “He intentat durant aquest temps buscar-me la vida com he pogut perquè no tinc cap ajuda i la meva parella també està aturada i els meus pares estan malalts i són grans”. Maria Dolors és una dels rostres que sofreix discriminació laboral per ser dona i major de 45 anys.

A aquesta discriminació se'l coneix com edatisme, una forma de discriminació poc coneguda però que afecta milers de persones, tant a joves com a majors de 45 anys, i especialment a les dones majors, com Maria Dolors, que s'enfronten al doble problema de l'exclusió fonamentada en el sexe i en l'edat.

“Estem veient en les ofertes d'ocupació missatges com ‘abstinguin-se persones de més de 45 anys’, que és totalment contrari a l'actual legislació europea perquè lluita contra aquesta discriminació laboral”, explica Lorena Hernández, responsable dels programes d'inclusió sociolaboral en Acció contra la Fam. “Les persones discriminades queden sovint atrapades en les pitjors ocupacions en els quals se'ls nega tota prestació, protecció social, formació professional, capital, etc.”, diu Hernández.

Més d'1 de cada 3 persones aturades tenim més de 45 anys. Aquestes persones no són contractades perquè manquin de les aptituds necessàries per a aquest lloc de treball sinó perquè existeixen prejudicis i estereotips. “Per exemple, les empreses tendeixen a pensar que són persones més rígides, amb menys motivació, que desconeixen les eines digitals,... I, de fet, també hi ha una creença estesa que són els qui sol·liciten uns salaris més alts però la veritat és que si mirem les dades del mercat laboral, els salaris que se'ls ofereixen són molt semblants al dels joves”, detalla l'experta en ocupabilitat.

Les dones constitueixen clarament el grup més discriminat. A més del sostre de cristall i les diferències salarials se suma l'exclusió per les arrugues i cabells blancs. La vellesa entra en escena. I és que el masclisme impera en la nostra societat, de manera que, per a una dona, envellir és encara més terrible que per a un home. Com deia l'escriptora Susan Sontag de manera irònica: “mentre els homes maduren, les dones envelleixen”.

En els nostres programes d'ocupació, en el qual la majoria dels participants són dones, de més de 45 anys i que en molts casos van ser expulsades del mercat laboral per la crisi del 2008 o per a dedicar-se a cura dels seus fills, pares i avis, “són persones amb una autoestima baixa, que desconfien d'elles mateixes i senten que han perdut la seva identitat”, explica Hernández. Ara, quan volen reincorporar-se, s'adonen que estan fora de joc, que han de reciclar-se, auto descobrir-se i conèixer com funciona l'actual mercat laboral. I això es treballa en el programa Vives Ocupa i Efecte Ocupa, que acompanya, impulsa i encoratja a aquestes persones en situació de desocupació a tornar a treballar i a posar en valor el seu talent sènior.

Una societat que margina i aïlla a les seves persones de més de 45 anys, no té en compte que Espanya s'enfronta al problema de l'envelliment poblacional, i que serà un dels reptes fonamentals d'aquest segle donar les respostes adequades a aquesta nova situació. “La vellesa no és una malaltia sinó una fase de la vida, i deuríem, en conseqüència, ser capaces de construir una societat per a totes les edats. Tot dependrà de la construcció social que realitzem entorn de l'envelliment”, conclou la brillant psicòloga social Sara Berbel Sánchez.

Font: AccionContraEl Hambre


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada