dimarts, 21 de juny de 2016

Les conseqüències de l'atur


La desocupació pot ser una de les experiències més traumàtiques per a les persones que ho viuen, ja que impacta a tots els àmbits de la seva vida, inclosa la salut, explica Robert L. Leahy, director de l'Institut Americà per a Teràpia Cognitiva a Estats Unit.

La conseqüència més freqüent i comú en la salut, és la depressió, explica l'investigador; no obstant això, existeixen altres complicacions associades i derivades a la desocupació, tals com:

1. Desesperació, angoixa i ansietat, moltes vegades canalitzada en un major consum de substàncies o bé la ingesta desmesurada d'aliments per sadollar la tristesa després de perdre l'ocupació.

2. La necessitat de buscar ocupació genera estrès, i els qui no saben controlar-ho, solen tenir pitjor salut mental que la resta dels seus competidors.

3. En l'àmbit familiar, pot generar conflictes amb la parella a causa dels problemes econòmics, fins i tot provocar divorcis.

4. Malalties cròniques. L'estat anímic minva la salut en general, i si no és causa directa, si s'associa amb el desenvolupament o prevalença de diabetis, hipertensió i fins a problemes cardiovasculars.

5. Socialment, la desocupació genera marginació i discriminació en determinades poblacions, pel que una persona aturada s'aïlla, deixa de gaudir les seves activitats i pateix letargia i fatiga crònica, a més que pot associar-se amb conductes violentes i delictives.

A més d'aprendre a treure i valorar els avantatges competitius enfront de la falta de l'ocupació, Robert L. Leahy, recomana que per evitar conseqüències a la salut per desocupació, les persones han d'apendre a invertir el seu temps i esforç en ocupacions que aconsegueixin mantenir-los ocupats aviat i en condició de salut acceptable, a partir de la qual cosa es pot tornar a escalar la piràmide laboral.

Pel que fa a la nostra experiència com a entitat de persones aturades, a més dels aspectes de salut, la manca de feina provocada per la crisi econòmica, està portant a moltes famílies en atur a no tenir els mitjans per fer front a les despeses fixes d'alimentació, vestit, habitatge, aigua, llum, etc. en haver esgotat, en molts casos, subsidis i ajudes, és molt difícil anar cap endavant, s'acumulen els deutes i hi ha risc d'exclusió social.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada