divendres, 30 de setembre del 2016

Les xarxes socials, una eina per la recerca de feina








Per l'antropòloga argentina Paula Sibília, "no van ser les tecnologies les que van canviar el món, sinó que la humanitat les va inventar i es va adaptar amb entusiasme a elles perquè alguna cosa ja havia canviat en la societat".

Primer van venir els mòbils, a l'abril de 1973 un directiu de Motorola va realitzar la primera trucada des d'un telèfon mòbil a un carrer de Nova York. A Espanya, la telefonia mòbil va arribar el 1976, amb la posada en servei del "Telèfon Automàtic en Vehicles" (TAV), sistema limitat a Madrid i Barcelona, només es portava als cotxes. El boom real va ser als anys 90, vint-i-sis anys més tard ens sembla impossible un món sense mòbils.



Als anys 80, van aparèixer les tecnologies que avui es poden reconèixer com les bases de la moderna Internet. A Espanya l'efecte d'Internet va ser el 2000, setze anys més tard, Internet és quasi imprescindible al dia a dia.

Els mòbils s'utilitzen per quasi tothom, a més a Espanya prop d'un 70% té un Smartphone (telèfon intel·ligent). Aquestes eines es necessiten gairebé de manera contínua, ens permeten comunicar-nos millor. Per altra banda les xarxes socials, cada dia guanyen més terreny, Facebook, Twitter, LinkedIn, ... , ajuden a trobar gent que es tenia per impossible trobar-la, també a saber l'estat d'ànim (com ens trobem, etc.).


Els resultats són:


    Fa 25 anys, no existia la WEB.

    Fa 10 anys, no existien les XARXES SOCIALS.

    Fa 7 anys, no existien els SMARTPHONES.

    Fa 4 anys no hi havia TABLETS. 


Sense dubte, la tecnologia mòbil, Internet, i les xarxes socials ha canviat les nostres vides. Forman part del dia a dia, han fet canvis en les relacions familiars, en les socials i en les laborals. 

S'ha infiltrat com un ben indiscutible i ningú s'atreveix a posar-les en dubte, són quasi una necessitat de primer nivell, fa només vint anys eren reservades a un grup molt exclusiu de la nostra societat. Aquestes tecnologies han fet canvis molt importants al dia a dia de les persones.

Pel que fa al mercat laboral l'evolució afecta també a la de cerca d'ocupació, ja no són suficients els canals tradicionals, les xarxes socials de caràcter professional s'han convertit en un imperatiu per a tota persona que està buscant feina. LinkedIn és la xarxa social que més utilitzen els usuaris espanyols per trobar treball amb un 64%, seguit de Twitter i Facebook, amb un 19,5% i un 11,3% respectivament. Igualment són les xarxes socials més utilitzades per les companyies per trobar als seus treballadors ideals.

La majoria de les ofertes de feina, es publiquen a Internet i a les Xarxes Socials, el que fa necessari tenir presència a aquests medis per no perdre oportunitats a l'hora de buscar treball, es necessari conèixer l'ús d'aquestes xarxes socials. Articles d’interès al respecte:  




Per altre banda 8 de cada 10 ofertes de feina estan en el que es coneix com "el mercat laboral ocult", és a dir no es publiquen. Així la major part de la feina s'aconsegueixen a través de contactes personals (familiars, amics, veïns, companys d'estudis, companys de feina, ...). La millor forma de buscar feina és comptar amb el suport, la influència o la informació de persones conegudes.

No obstant això, les tradicionals formes de buscar són vigents pel que és molt important:  
Aprendre a elaborar un bon currículum i una bona carta de presentació, ressaltant les habilitats personals i l'experiència, adaptat al lloc ofert i als valors de l'empresa.

Preparar correctament com presentar-se a t l'entrevista de treball (com respondre correctament les preguntes, tenir informació de l'empresa a on ens presentem com a candidat/a (el que es pot buscar a les xarxes socials). 

Si es busca feina, no s'ha de tancar cap via. És important també buscar ajuda a associacions i entitats, que ofereixen assessorament i serveis d'orientació, informació sobre subvencions a la contractació, cursos de formació, borsa de treball, fins i tot suport psicològic (és vital l'estat d'ànim a l'hora de buscar feina), a continuació es relacionen algunes que poden ser d'utilitat:

BarcelonaActiva

FeinaAmbCor.Caritas

L'H VaPerFeina 

RecursosRecercaFeinaDiba

ServeiOrientacioProfesionalSOC 

SiriusRRHH



Els temps han canviat. "La vida consisteix a adaptar-se i tornar a adaptar-se". Antony Burgess.


Maria Hilda LOPEZ

Presidenta Assat50

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada