dimarts, 11 de febrer del 2020

Alston relator de l'ONU, diu el sistema de protecció social d'Espanya "està trencat"




Philip Alston relator de l'ONU expert independent, que no cobra un sou de l'organisme, ha recorregut sis comunitats autònomes en 12 dies per a avaluar la desigualtat, que "va explotar" després de la crisi econòmica, i conèixer de primera mà la realitat dels més vulnerables. El passat 7 de febrer va fer una roda de premsa a Madrid, on va criticar a la classe política, que en la seva opinió "ha fallat" als qui més el necessitaven.

Les conclusions que ha avançat el relator sobre Espanya suposen un dur cop per a les polítiques implementades en l'última dècada pels Governs estatals i regionals. Però són això: crítiques al passat. Philip Alston subratlla "l'oportunitat" que brinda el futur i que ha d'aprofitar el Govern per a canviar aquesta situació.


En tot cas Alston veu de forma molt clara que Espanya ha de revisar i actuar, ha dit "Havia estat de visita moltes vegades. He estat testimoni de la diversitat cultural, de la riquesa. Aquesta vegada he vist un altre rostre", ha assegurat. Dues Espanyes. Una pròspera. Una altra, amb la qual s'ha topat en les últimes dues setmanes, és "la llar d'un percentatge alt de gent que viu a la vora de les seves possibilitats".

El sistema de protecció social d'Espanya "està trencat" va dir. Les conclusions preliminars del relator de l'ONU sobre extrema pobresa i drets humans, Philip Alston, reflecteixen un país en el qual els drets socials i econòmics es prenen "rares vegades de debò". Aquest expert.


El 26,1% de la població a Espanya, i el 29,5% dels nens, segons cita amb xifres de 2018 l'informe preliminar, es trobava en risc de pobresa o exclusió social, que no és vinculant però enfronta a Espanya a una realitat en la qual resulta dur mirar-se. Més de la meitat de la població va tenir dificultats per a arribar a fi de mes i el 5,4% va experimentar privació material severa. Alston ha insistit també en l'elevada taxa de desocupació (13,7%), més del doble de la mitjana de la UE.

Alston ha criticat durament que "successius Governs hagin decidit intencionadament baixar les taxes impositives i ajudar a les companyies, no perseguir molt l'evasió fiscal, que a Espanya és rampant, mentre han mantingut nivells de protecció social molt baixos". La pobresa és una decisió política. Aquesta és la seva tesi. Les polítiques per a sortir de la crisi han beneficiat a les classes més altes.

En tot cas va dir, "No tot és dolent. El sistema de salut és una joia, i el de pensions salva a molts majors de l'exclusió. Però sí que crec que l'espanyola mitjana i, sobretot els més vulnerables, l'estan passant molt mal i se'ls està prestant poca atenció. Així ha estat en l'última dècada. Les seves condicions s'han deteriorat", ha afirmat. Les seves conclusions finals veuran la llum a mitjan enguany, quan també acaba el seu mandat com a relator, que va assumir en 2014. En aquest temps ha visitat i avaluat dos països a l'any. A l'agost va tornar de Malàisia.

Alston ha descrit un sistema educatiu "segregat, cada vegada més anacrònic", una burocràcia per a sol·licitar ajudes més pròpia "del segle XIX que del XXI" i ha instat a regular els preus dels lloguers en les grans ciutats. En el seu informe sosté que la població s'enfronta a "preus de l'habitatge que es disparen, a privatitzacions de blocs d'apartaments i a desnonaments agressius". L'impacte de les transferències socials en la reducció de la pobresa és el sisè més baix de la UE, Espanya va invertir "significativament menys que altres països de la Unió" en discapacitat, polítiques de família i habitatge. El percentatge d'adults en llars sense ocupació i que reben prestacions socials estava entre els més baixos dels Vint-i-vuit en 2016, més de 15 punts per sota de la mitjana europea. La "burocratització del sistema de protecció social és una causa important d'exclusió i els requisits excessius de documents són un obstacle per al suport".

Si bé Alston ha dit que ha escoltat les impressions d'autoritats autonòmiques i centrals, i ha assegurat que coneixen gran part dels desafiaments, s'ha mostrat frustrat perquè es passessin la pilota els uns als altres. Ha reclamat inversió. Perquè els nens que neixin en pobresa no es vegin abocats a ella. Perquè el sistema "deixi d'estar fracturat".

Les receptes per a solucionar aquesta desigualtat i pobresa generalitzades passen per una despesa més eficient, però també per una major despesa en algunes partides. Per a això, Espanya "també necessita canviar la seva política fiscal". L'australià apunta directament contra la política impositiva espanyola, "un sistema fiscal que brinda molts més beneficis als rics que als pobres", sense tot just capacitat redistributiva en comparació amb els països de la UE.

FONT; El Pais i ElDiario.es

Per mer informació entrar als següent enllaços: ElPais  ElDiario.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada