divendres, 24 de gener del 2020

El Magazine Metrópoli Abierta, pública Assat50 lluita per les persones aturades de més de 45 anys en L'Hospitalet

 
                                                  Primeres reunions dels dimecres a Assat50


El col·lectiu ha facilitat des de 2013 la inserció laboral de centenars de veïns.

L'atur és una problemàtica que castiga de manera desigual a la població en funció de determinats paràmetres. Un d'ells, que compta amb gran rellevància, és l'edat. persones Joves i grans, especialment aquelles que superen els 45 anys, són les més castigades, una qüestió que afecta de manera uniforme a tot el territori nacional.

L'Hospitalet de Llobregat no és una excepció. Amb un percentatge d'aturats que a la fi del passat any rondava el 10%, i que en els anys més durs de la crisi econòmica va arribar a aconseguir el 24%, milers de veïns del municipi metropolità es veuen afectats pel que s'ha convertit en una autèntica xacra.

Malgrat aquestes dades, la localitat compta amb l'associació Assat50, un col·lectiu que treballa de manera constant a favor de la reinserció laboral d'aquells que es troben en situació de desocupació després d'haver superat els 45 anys.


L'associació va néixer al febrer de 2013 de la mà de Maria Hilda López Pérez, una veïna del municipi que s'havia quedat en atur durant 2012, sent major de 50 anys. El col·lectiu inicial, format per 11 persones, es va desenvolupar després de contactar amb la colomense "Asociación de Parados Majores Activos"(APMA), amb la qual es van identificar plenament.


Malgrat que Assat50 es va iniciar amb la voluntat de facilitar la inserció laboral de les persones de més de 50 anys, l'edat va baixar als 45 anys a causa de l'elevat nivell d'atur que ja es registra a aquesta edat.


                                                          Una de les primeres entrevistes a La Xarxa

Com explica López, qui amb 10 persones més va constituir Assat50 a més la presideix, la taxa d'atur en persones de més de 45 anys que viu en l'Hospitalet és "molt elevada". De fet, aquesta ha arribat a ser "gairebé la meitat" dels censats que es troben en aquest rang, uns números que segueixen una tendència que es reprodueix en l'àmbit nacional, on la taxa ronda la mitjana del 40% d'aturats.

L'associació, gràcies a la qual unes 300 persones han pogut trobar treball, compta actualment amb 571 socis, alguns dels quals també es veuen afectats per la notable temporalitat dels contractes.

Una de les característiques que defineixen a Assat50 és la de ser una organització molt activa. Entre les activitats que es desenvolupen, es troba un "grup de teatre" i "un curs d'anglès" que es va iniciar dilluns passat.



                          Grup de teatre, representació de "+45 l'Odissea" a l'Auditori Barradas

En aquesta línia, s'estan programant més tallers dels que poden gaudir els socis i que sempre són oferts per "voluntaris". A més, s'organitzen "visites a empreses" de manera regular i se celebren congressos "cada dos anys".

L'incansable treball que realitza el col·lectiu ha estat valorat per l'Obra Social La Caixa, que han subvencionat a l'entitat en el marc del seu programa d'Inserció Laboral.

L'associació també va aconseguir, el premi Aigües Braves en la II edició dels premis del Diari Llobregat, una distinció que s'atorga a iniciatives de mobilització i conscienciació social del Baix Llobregat i l'Hospitalet.


                                        Premi Aigües Braves, de El Llobregat

Assat50 forma part de la federació Codema45, a on s'engloben "10 associacions" repartides per diverses ciutats espanyoles amb la mateixa dedicació que l'entitat hospitalenca. Entre aquestes, es troba T'acompanyem, amb qui López assegura que tenen "molta i bona relació".

L'entitat compta amb suport de l'Ajuntament per a celebrar els congressos i disposa d'un local cedit per aquest però, tal com indica la seva presidenta, el consistori " sempre pot donar més suport".

Per a aquest 2020, l'organització té previst fer "enquestes per a enfocar les activitats de l'associació a les seves necessitats", al que s'afegeix la voluntat de conformar un "grup de pressió" amb l'objectiu de "donar més visibilitat" a un col·lectiu que, avui dia, continua altament castigat per la desocupació.



Fuente: MetropoliAbierta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada