diumenge, 8 de març del 2020

Avui 8 de Març dia internacional de la Dona



Avui 8 de març se celebra a practicamente tot el món, el dia Internacional de la Dona, es un dia de lluita de la dona pels seus drets, per la igualtat, per la seva participació dins de la societat, per ocupar càrrecs públics, per la no discriminació laboral, tambè per acabar amb la violència de gènere i aconseguir la igualtat econòmica.


Es vol aconseguir la salut sexual i reproductiva per a totes les persones, autonomia sobre el cos de cadascú. Cal no oblidar el lideratge feminista, tecnologia i innovació per a les dones, accions feministes per la justícia climàtica.


Celebrar-ho aquest dia ve que el 8 de març de 1857, milers de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York amb el lema 'Pa i roses' per a protestar per les miserables condicions laborals i reivindicar una retallada de l'horari i la fi del treball infantil.

En la Segona Conferència de Dones Socialistes en 1910, Clara Zetkin va proposar adoptar el 8 de març com el Dia de la Dona Treballadora, centenars de dones de països diferents van aprovar aquesta petició. Més tard en 1975 l'ONU va declarar el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona, dos anys més tard es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional.

La primera commemoració es va realitzar el 19 de març de 1911 a Europa, més concretament a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa; des de llavors s'ha estès a altres països i continents.
El moment més dur de la lluita pels drets de la dona, va ser el 25 de març de 1911, quan es va incendiar la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist de Nova York. Van morir 123 dones i 23 homes La majoria eren joves immigrants d'entre 14 i 23 anys.

Rússia va adoptar el Dia de la Dona després de la Revolució comunista de 1917. Li van seguir molts països. A la Xina es commemora des de 1922, mentre que a Espanya es va celebrar per primera vegada en 1936.

Als Estats Units se celebra oficialment tan sols des de 1994, a pesar que és en aquell país on es troben els orígens de la commemoració.


En un principi, les dones reclamaven drets bàsics com poder votar en les eleccions, dret a ocupar posicions de responsabilitat en política i en la societat en general, dret al treball, poder estudiar. Actualment al Dia Internacional de la Dona es reivindica aquests drets bàsics als països menys desenvolupats, i altres drets més avançats als països desenvolupats. 

Des de Assat50 creiem que es necessari mobilitzar a persones de tots els gèneres, races, origen ètnic, religions i països per a lluitar per a arribar a una igualtat efectiva a tots els nivells entre homes i dones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada